A+ A A-
Nuc Sibisel

Nuc Sibisel

PDFPrintEmail
  • Description

Nuc Sibisel

SIBISEL, SOI ORIGINAR DIN ROMANIA

•A fost selectionat de V. Cociu, N. Meza si E. Manughevici din populatiile de nuc de la Sibisel, judetul Hunedoara si omologat in 1975.
•Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana piramidala,ramurile de schelet lungi, groase si formatiile de rod mixte.
•Caracterul de inflorire este protandru. Infloreste relativ tarziu si necesita polenizatori.
•Intra repede pe rod si produce la 6-7 ani dupa plantare.
•Soi rezistent la ger si la bolile specifice nucului.
•Fructele sunt mari, 13,5 g, forma ovoidala, usor ascutit la varf. Coaja este potrivit de groasa, sudura valvelor este buna, se sparge usor cu mana si are suprafata usor valurata, de culoare maro-galbuie. Orificiul peduncular este mic si bine inchis cu fibre
•cu putine incretituri si adancituri. Miezul si se scoate intreg si usor, procentul de miez fiind de 49-50%.
•Se recolteaza in decada a doua a lunii septembrie.
•Principalele insusiri: precocitate, timpurietate, productivitate, fruct mare si cu fructificare si pe lastarii laterali.